Tilbake          Teksten er en visjon eller bare les den som en liten novelle

Hjerteveien holistiske landsby

Hjerteveien Holistiske Landsby ligger 1-2 timer fra Bergen, kankje på Tysnes. Den ligger idyllisk til. Et lite vann ligger mellom hovedveien og selve landsbyen. Den er lett å finne, for det står et flott skilt langs veien, og i veikanten er det mange fine blomster. Jeg kjører opp den kilometerlange veien, forbi noen jorder og opp til husene, der jeg parkerer på den lett skjermede parkeringsplassen.

Det første jeg legger merke til er barnehagen som holder til rett i utkanten. 10-12 barn leker og sklir. De virker glade. På tunet ser jeg ellers noen mennesker som slapper av. Noen prater sammen og ler høylytt. Midt på tunet finner jeg det store tuntreet -en ask. Rundt den er det noen benker og bord. En grusvei slynger seg i en sirkel rundt tunet. Mange små hus, i rare fasonger ligger spredt rundt. Og en stor låve ligger oppe til venstre. Der er det det kulturkvell i kveld. Jeg gleder meg, for jeg skal lede en dans. I låven er det også kurslokale, lydstudio, terapirom, samt noen kontorer. Folkene i landsbyen virker glade og fredfulle. Noen som maler står litt lenger borte på plassen. Og en qi-gong-gruppe øver på den store grassplenen.
Det er varmt, så jeg gleder meg til å spassere den snaue kilometeren ned til sjøen for å ta et bad. Der er det et lite naust, en liten sandstrand, flytebrygge og en fin grilplass. Et herlig sted.

Jeg går bort til gjestebygget. Der er det full sving på kjøkkenet. Rock'n Roll for full guffe. Her skal det bli mat til alle som ikke lager selv. Kantinen, som også er kafè, er plassen hvor folk treffes, spiser og slår av en prat. For å ikke snakke om det å sitte å ta en kopp te der om kveldene..

Jeg bor i et av de små husene, sammen med min lille familie. Vi har vært med å starte dette stedet, og gleder oss nå over hvor flott det har blitt. Jeg holder kurs i «Holistic living» og «Stillhetens vei», tar meg av noen administrative oppgaver samt gjør forskjellige små og store oppgaver. Bl.a. passer jeg på barna i barnehagen en ½ dag i uken og er av og til lærer på skolen som er tilknyttet landsbyen. Og noen ganger drar jeg på turne, som holistisk pop-artist og med kurs.

Så, hva er da Hjerteveien Landsby? Hva binder menneskene sammen?
Det handler om å følge hjertet. Landsbyen er grunnlagt for og av mennesker som ønsker å leve fra hjertet, og vil støtte hverandre i dette. Stedet er et utdannings- og bosted for å leve holistisk, i fred, enhet og kjærlighet, med respekt for alt liv.
Landsbyen har så få regler som mulig -dog det skal fungere på alle plan.

Vi tar imot mange besøkende. Det er kursdeltager og gjester. I Hjerteveien Landsby holder vi kurs i: Holistisk levesett, spiritualitet, kreativitet og mye annet. Det forandrer seg litt med tiden.
Vi søker å dele våre hverdagsopplevelser med våre gjester, slik at de kan få en opplevelse av å være en del av dette fellesskapet -og være med å skape det. Slik har vi bygget mange av husene bl.a., som del av et kurs der alle har vært med.

Jeg kommer i snakk med en mann, en jeg ikke har sett her før. Han ser litt spesiell ut, litt rare grønne klær, ikke fra byen akkurat. Jeg spør han hva han holder på med. Han svarer han er en tresynger, og så forklarer han meg at han holder på å utvikle en ny måte å bygge hus på. Ved å plante og samarbeide med visse treslag, mener han å kunne bygge levende hus, av levende tre. Det er veldig viktig å ha en klar, men fleksibel ide, sier han. Og så, mens vi står der begynner han å lage noen lyder mot et lite ore-tre som står ved siden av. Og riktig, stammen bøyer seg lett, og danner en liten bue. «Jeg er litt på forsøksstadiet ennå», sier han «og or er ikke det letteste å jobbe med. Min favoritt er Eik. Det blir store flotte hus.» Jeg ser for meg å bo i et sånn tre-hus. Fantastisk tenker jeg og forlater mannen.

..om du ønsker å leve i denne landsbyen eller har andre tilbakemeldinger, ta kontakt:

Tilbake